top of page

Ben je het slachtoffer van huisjesmelkerij? Dit doe je best!

De oververhitte vastgoedmarkt van vandaag brengt helaas tal van nadelen met zich mee. Doordat de vraag naar vastgoed groter is dan het aanbod, krijgen zogeheten huisjesmelkers steeds meer macht. Zij verhuren woningen in erbarmelijke omstandigheden tegen onredelijke prijzen. Maar wat doe je best wanneer je vermoedt dat je te maken hebt met een huisjesmelker? Wij sommen de voornaamste tips hieronder op.


Vijf praktische tips

1. Ken je rechten als huurder

In België zijn er wettelijke regelingen die huurders beschermen tegen de wanpraktijken van huisjesmelkers. Zorg er dus voor dat je je rechten als huurder goed kent. Je kunt bijvoorbeeld beroep doen op een advocaat of de Huurdersbond voor meer informatie over de rechten en plichten die gelden voor jou als huurder.


2. Verzamel voldoende (schriftelijk) bewijs

Wil je je zaak grondig ondersteunen, dan is het verzamelen van bewijsmateriaal een belangrijk aandachtspunt. Maak bijvoorbeeld foto’s en aantekeningen van eventuele problemen, zoals gebreken aan de woning en een slecht onderhoud. Tip: bewaar ook alle schriftelijke communicatie met de verhuurder, zoals e-mails en brieven. Zo maak je jouw dossier sterker.


3. Neem contact op met de verhuurder

Merk je gebreken aan je woning op? Probeer dan zeker eerst in dialoog te gaan met de verhuurder om deze problemen op te lossen. Leg je vragen en bezorgdheden voor aan de verhuurder en geef hem of haar voldoende tijd om te reageren en gepaste actie te ondernemen. Merk je dat de verhuurder hier niet op in gaat? Dan kan je steeds verdere stappen ondernemen.


4. Schakel professionele hulp in

Merk je dat je huurbaas geen gehoor geeft aan jouw klachten of blijven de problemen aanhouden? Dan kan je professionele hulp inschakelen bij instanties zoals de Huurdersbond. Bij zulke organisaties kan je terecht voor juridisch advies, meer informatie en algemene ondersteuning.


5. Overweeg juridische stappen

Haalden bovenstaande tips niets uit? Dan kan je overwegen om juridische stappen te ondernemen. Advocaten kunnen jou immers adviseren welke verdere stappen je kunt ondernemen.


Werd jij het slachtoffer van een huisjesmelker? Of je nu juridische stappen wil ondernemen of louter juridisch advies wil inwinnen, je kan bij ons terecht. Maak gerust telefonisch een afspraak met één van onze advocaten op het nummer +32 (0) 89 36 43 81 of stuur een mailtje naar info@bijnensadvocaten.be.

コメント


bottom of page