top of page

Nieuwe wet: snellere aansprakelijkheid van bestuurders en medewerkers voor persoonlijke fouten

Een recent goedkeurde wet in het kader van de vernieuwing van het Burgerlijk Wetboek, dreigt een aardverschuiving teweeg te brengen in het aansprakelijkheidsrecht. Vanaf 1 januari zal de automatische bescherming van medewerkers en bestuurders bij persoonlijke fouten komen te vervallen. Daardoor riskeren medewerkers en bestuurders sneller persoonlijk aansprakelijk te worden gehouden voor fouten die ze tijdens het uitoefenen van hun job maken. Maar wat zijn de precieze gevolgen voor jouw organisatie, medewerkers en bestuurders? In deze blog zetten wij alles op een rijtje waarvan jij op de hoogte moet zijn.


Quasi-immuniteit op de schop

Tot op heden geldt in België het principe van quasi-immuniteit voor uitvoerders. Dat wil zeggen dat klanten en opdrachtgevers alleen de directe contractpartner, jouw onderneming, konden aanspreken voor schadevergoedingen bij tekortkomingen, tenzij er sprake was van een misdrijf. Als onderaannemer in bouwprojecten bijvoorbeeld ben je op dit moment bijvoorbeeld nog steeds slechts persoonlijk aansprakelijk in geval van een misdrijf.


Dat fundamentele principe dreigt met de goedkeuring van deze nieuwe wet op de schop te gaan. Vanaf 1 januari 2025 kunnen benadeelde partijen rechtstreeks de uitvoerders aanspreken voor de schade die voortvloeit uit de gemaakte fout, zonder eerst de directe contractpartner te hoeven aanspreken. Kortom, het is mogelijk dat je als medewerker of bestuurder jezelf moet verantwoorden voor een rechtbank wanneer je zelfs een eenvoudige fout begaat.


Grotere aansprakelijkheid van bestuurders

De impact van deze verandering is het grootst voor bestuurders van vennootschappen. Waar voorheen een strafbaar feit aan de basis moest liggen om een bestuurder persoonlijk aansprakelijk te stellen, volstaat voortaan een eenvoudige fout. Het resultaat? Een aanzienlijke verzwaring van de bestuurdersaansprakelijkheid.

 

Ook blijken vrije beroepers zoals artsen of kinesisten en hun medewerkers de dans niet te ontspringen. Want hoewel de arbeidsovereenkomstenwet bepaalt dat medewerkers slechts aansprakelijk zijn voor ernstige of opzettelijke fouten tegenover hun werkgever of derden, kunnen opdrachtgevers nu ook de medewerkers rechtstreeks aanspreken. De standaardbescherming tegenover derden komt dus te vervallen.


Aanpassing van contracten

Wil je als werkgever je medewerkers en bestuurders toch indekken tegen deze wetswijziging? Dan raden we aan om de aansprakelijkheid van medewerkers en bestuurders zoveel mogelijk uit te sluiten in contracten met klanten. Let wel: zodra de wetgeving ingaat, geldt deze voor alle nieuwe schadegevallen, ongeacht of de aansprakelijkheid gebaseerd is op contracten die ervoor afgesloten zijn.

 

Kortom, het is erg belangrijk om proactief te zijn en de nodige stappen te ondernemen. Vermoed je dat jouw contracten aangepast moeten worden? Of wil je simpelweg wat meer informatie inwinnen? Contacteer ons dan gerust door te mailen naar info@bijnensadvocaten.be of te bellen naar +32 (0) 89 36 43 81. We beantwoorden graag je vragen.


bottom of page